О школи

Средња стручна школа „Др Радивој Увалић“, Бачка Паланка – Школа крај старог платана

20141006_1431151.jpg

Дуж главног паланачког шора, па улицом која савија лево, према Немачкој Паланци, адвокат из Раванграда , по служби у нашој паланци, Карл Мезеи, посадио је, кажу, деведесетих година претпрошлог века платане. У том делу града, крај ових платана, сместила се и шездесет година дуга прича о животу наше школе.

Те далеке 1956. године, свет се батргао у својим догађајима и кризама. Као део тог великог  света постојала је и варошица на обали Дунава, именом Бачка Паланка. Она је тада била срез и бројала је око 15 000 становника. У њој  се још увек сукобљавало старо и ново. Развијала се привреда, а стари занати су или  нестајали,  или пркосили и одолевали времену. И како то редовно бива,  у њој су се рађали  неки нови људи. У том тренутку у нашем граду поред школа које су већ постојале, јавила се потреба за отварањем нове школе која би образовала ученике за економске послове.

Основани смо под именом “Економска средња школа”, одлуком Народног одбора Среза Бачке Паланке. Школа је имала задатак да школује стручњаке средњег економског образовања, који су недостајали у привреди наше тадашње комуне.

Како је време пролазило, име школе се мењало, мењао се и њен општи назив. Радивој Увалић, рођени  Паланчанин, син  среског лекара, париски ђак, један од оснивача Економског факултета у Београду и амбасадор СФРЈ у Индији, према мишљењу Збора радника школе из 1973, својим делом заслужио је да школа понесе његово име.

Са потребама друштва и привреде, са напретком технологије, у школи су се временом, поред назива,  мењали и образовни смерови.

У истој улици, крај дрвореда Мезеијевих платана, школа је седамдесетих година прошлог века променила и своје боравиште, преселивши се из старог здања, саграђеног још давне 1900. године, у типично ново здање онога времена, од бетона, стакла и челика.

А време је чинило да се на овој нашој позорници, поред имена смерова, назива школе и њених боравишта, смењују и људи. Директори, професори, ученици. Од неколико хиљада ученика који су кроз нашу школу за ових 60 година прошли, поносни смо како на оне који су се у њу вратили као професори, тако и на све  који су са именом наше школе у својим сведочанствима закорачили разним другим стазама и прославили се као врхунски научни посленици, привредници, спортисти, уметници, добри и вредни радници у послу који раде.

 

Нешто је, међутим, у овој нашој причи остало исто. Није то само друштво платана. Остала је вера да је знање моћ, нада да образовањем младих генерација унапређујемо друштво у којем живимо, и љубав према просветном позиву на који се већ 60 година спремно одазивамо.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s