Наша школа у великом међународном пројекту Тепих Сјерпински

10967473_935085903192803_2092448727_o

   Наша школа укључила се у међународни пројекат израде великог фрактала Тепих Сјерпинског (Sierpinski carpet).

   Више о пројекту можете прочитати на страници пројекта. Аутори прјекта су José Luis Rodríguez Blancas, професор са катедре за математику Универзитета у Алмерији (Шпанија) и David Crespo Casteleiro. У пројекат се до сада укључило више од 30 земаља света, више од 270 школа и преко 17000 ученика. Идеја је да ученици склапају тепих по тачно одређеној шеми. Mогу да учествују ученици свих узраста. У нашој школи учествовало је по неколико ученика из различитих одељења од 1. до 4. разреда. Тепих који смо склопили представља 4. итерацују (корак). Осам таквих тепиха склапа се у следећу 5. итерацију, а 64 таква тепиха потребно је за 6. итерацију. Једна таква итерација од 64 тепиха биће склопљена у Србији 16.05.2015. Надам се да ће и неколико наших ученика присуствовати том склапању. Планирано је да се тепих седме итерације који се састоји од 512 оваквих малих тепиха заврши 2016. године у Шпанији, што се поклапа са стогодишњницом његовог описивања од стране Сјерпинског.

   Пре склапања тепиха ученици су се кроз једну кратку презентацију упознали са појмом и врстама фрактала. Фрактална геометрија је релативно нова област математике, али фрактали у природи постоје одувек. Фрактали имају своју примену у различитим областима науке и уметности.

   Ево и неколико занимљивих линкова на ову тему:

Филм о примени фрактала

Пројекат Сјерпински у Србији

   Реализацију пројекта у нашој школи организовали су професори математике Милева Јелић, Драгана Матић, Јелена Тубић и Стеван Панић, уз подршку директора Томислава Ђуретића и педагога Евице Вујичић.

   Ток пројекта забележен оком школске камере погледајте овде.

проф. Милева Јелић

Advertisements
This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s