И ове школске године наставља се успешна сарадња наше школе са Градском библиотеком

 

 

This slideshow requires JavaScript.

Ученици 2-2, 2-3 и 3-4 одељења протекле недеље били су у прилици да на један мало другачији, не типичан начин, поразговарају о историји драме и њених врста, као и о првом српском комедиографу, Стерији Поповићу и великану светске драме Антону Павловичу Чехову.

Професорка Миљана Попадић повремено учионицу замени  простором “Вељкове баште” или свечаном салом Градске библиотеке, а то објашњава следећим речима: “Већ неколико година моје колегинице и ја успешно сарађујемо са Градском библиотеком “Вељко Петровић”. Са ученицима посећујемо њихове презентације посвећене биографији или јубилеју неког од светских или домаћих писаца. Морам признати да сваки пут и сама доста тога сазнам. Занимљиви детаљи и анегдоте из живота писаца често бацају једно ново светло и на само њихово стваралаштво. Сматрам да је корисно и педагошки оправдано с времена на време учионицу заменити салом Градске библиотеке. То је једно подстицајно освежење и за мене, а надам се и за моје ђаке. Храм књиге одише једном посебном атмосфером, тако да је већ сам боравак под његовим кровом светковина. Посебно бих истакла да поред посете поменутих предавања за мене као наставника инспиративно делују и часови које понекад држим у “Вељковој башти” у дворишту библиотеке. Природа, свеж ваздух, сенка столетног дрвећа, отворено небо и наравно позорница, надахнули су ме тако недавно да са ученицима другог разреда поведем један леп разговор о историји драме и њених врста, као и о првом српском комедиографу, Стерији Поповићу. Трећацима је план налагао обраду Чеховљеве драме “Ујка Вања”, па је и то била згодна прилика да посетимо ову позорницу на отвореном. Искрено се надам да су утисци мојих ученика о овим посетама библиотеци исто овако лепи и позитивни јер само тада оне имају свој прави смисао и оправдање.”

Елена Кезмић (ученица 2-2) на питање  како јој одговарају овакви часови, одговрила је: ,,Допада ми се, волела бих да чешће имамо часове српског у Градској библиотеци, небитно ми је да ли у сали или у Вељковој башти. Занимљивије је и могу доста тога да научим, понекад ухватим и коју белешку. У сваком случају такви часови свима одговарају јер су другачији од типичних часова у учионици и школској клупи.“

Ивана Танкосић, 2-2

Advertisements
This entry was posted in Новости, Oстали чланци. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s