Посетили смо Фестивал науке у Београду

 

This slideshow requires JavaScript.

   Ученици наше школе 15. 12. 2017. године посетили су Фестивал науке на Београдском сајму.

   На овој значајној манифестацији која успешно промовише науку и културу између осталог могли смо да видимо разне експерименте везане за хемију, физику и биологију – од холограма и робота до скулптура диносауруса у природној величини. Биле су организоване многе необичне и атрактивне активности у оквиру којих су посетиоци били у прилици да испробају, нпр. да ли су бржи од зеца, јелена и многих других животиња тако што би трчали по посебно припремљеној траци. Такође у делу за биологију  могли смо да научимо нешто више о четинарима са наших и европских простора. Могли смо да видимо и мамутске кости, али и да чујемо по нешто и о томе како настају глечери.

   Велику пажњу привукла је једна необична вожња бицикла. Мноштво посетилаца окушало се у њој у покушају да произведе електричну енергију потребну да се упали једна сијалица, што је тражило много труда. Једна од популарнијих ствари било је цртање на таблету које је директно пројектовано на зид који су тако красила имена и цртежи различитих боја.

   Још један популаран штанд на Фестивалу био је штанд са Теслином плазма куглом. Али најслађи део засигурно је био онај где су се продавале штрудле са маком, кроасан са кремом и слично.

   Ако сте икада размишљали о кравином порођају, и то сте могли видети на сајму. Могли сте да видите и чујете нешто и о нашим костима, и како изгледају наше кости када их сломимо, као и разне друге занимљивости из света науке.

   Време проведено на Фестивалу прошло је веома брзо. Након тога ученици су се упутили ка центру града и Кнез Михаиловој улици. Све је било прелепо окићено и многи нису могли да оду, а да се не сликају испод огромних украса. Неки делови центра су били пуни људи обучених у Деда Мраза. Ученици су могли да бирају како ће да проведу остатак времена у претпразничној атмосфери престонице. Врло брзо уследио је повратак кући.
Била је ово посета коју ћемо памтити по бројним стварима које смо видели и научили, али и по томе што смо се одлично провели. Сви се надамо лепом проводу и следеће године.

Ванда Илић, I-1

Advertisements
This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s