Савиндан у нашој школи лета Господњег 2018.

 

 

This slideshow requires JavaScript.

Поводом Савиндана смо се одлучили за троделну концепцију: рецитал, певачка тачка, скеч. За овакав план приредбе опредили  јер смо желели да избегнемо једноличност, и то не само садржајну, него и обличку, жанровску. Тако је рецитал био састављен из одломака неколико познатих, озбиљних и дубоких песама о Светом Сави и Хиландару. Он је својим свечаним, патетичним тоном позивао људе из публике на снагу вере, али и свест о снази и лепоти сопствене традиције (Хиландар). Овај химнички одсек смењен је, потом, певачком тачким: три наше уленице су отпевале духовну песму Христу која је одзвонила не само свечано, него и животно, ведро, народски. Скеч који на крају следи је по својој теми сасвим модеран: он приказује савремене људе, савремени свет, који је постао испражњен од смисла, баналан, плошан и сасвим изгубљен. Група тинејџера сомнамбулно посрће по стану- метафори за савремену културу; они се безмерно досађују, не знају шта ће сами са собом, а онда се појављује Свети Сава…

Приредбу је спремало нас троје колега – наставница Јелена Настић, вероучитељ Александар Петровић и моја маленкост. Наш заједнички утисак је повољан, задовољни смо ангажманом ученика. Сигурно је да ћемо и следећи Савиндан заједно припремати. Оно што је тренутна идеја (а на трагу овогодишње свечаности) – скеч би ипак требало следеће године да буде пунији и дужи. Све троје смо приметили да комаду недостаје нешто више „меса“, тј. развијенија тематика.

Публика је, на нашу радост, била веома задовољна. Наступе ђака пратили су пажљиво, сваки пут аплаудирајући. На крају су нам и прилазили са позитивним коментарима. Углавном им се допало јер је било савремено и кратко.

 

Милијана Пејаковић, проф. српског језика и књижевности

Advertisements
This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s