Bella Italia

Матурска екскурзија 2018. – Северна Италија

 

This slideshow requires JavaScript.


Једна од омиљених тема свих матураната јесте матурска екскурзија. Као и сваке године, ученици завршних разреда имали су прилику посетити велике и атрактивне центре уметности, културе и забаве.
Ове школске године, матурска екскурзија реализована је од 08. до 12. маја, а дестинација је била Северна Италија. На путовање је кренуло 80 матураната у пратњи четири професора и директора школе.
Радознало и узбуђено, кренуло се у дугоочекиване дане средњошколског доба. Наша прва станица  била је Љубљана – Европска Green престоница 2016. године. У вечерњим сатима стигли смо у Монтекатини Терме, најпопуларнију дестинацију бањског туризма Италије. После смештаја у хотел „Аугустус“ и сумирања првих утисака били смо спремни за нове авантуре.

Прва дестинација коју смо обишли наредног дана је Фиренца – град уметности на обали реке Арно. Ренесансни драгуљ познат по својој чувеној катедрали Дуомо, њеној куполи те племићкој породици Медичи. Резбарије, кипови и мозаици катедрале Санта Мариа дел Фиоре доказују снагу тадашње Фирентинске републике. Затим смо се упутили ка тргу Пиаца дела Сињора који је окружен градском Старом палатом – Палацо Векио, видели Нептунову фонтану, копију славног Микеланђеловог Давида, и прошетали најпознатијом светском галеријом ренесансне уметности – Уфизи. Своје панорамске фотографије Фиренце, завршавамо на мосту Понте Векио, најпознатијем, али и најскупљем због бројних драгуљарница које својим излозима маме погледе и уздахе пролазника. Затим смо се упутили ка једном од најстаријих градова Италије – Пизи. Иза главне капије зидина којима су опасане градске улице налази се Трг чудеса на којем се налазе Криви торањ, катедрала, крстионица, и монументално гробље. Са утисцима и фотографијама о наслеђу најпознатијих уметника ренесансе, али и мислиоца Галилеа, Да Винчија, Дантеа – вратили смо се у хотел.

Наредног дана, након одјаве из хотела упутили смо се у нову авантуру до Вероне. Град легенди, град „вечне љубави“, али и град многобројних културно-историјских споменика које смо обишли: римски амфитеатар – Арена, Трг Бра и Ербе, Јулијину кућу, која дочарава причу о трагичној љубави, а додиром статуе Јулије доноси срећу у љубави…, Трг Сињори. Након тога слободно време за разгледање и обилазак града од ружичасте цигле. У поподневним часовима наставили смо наше путешествије и кренули ка хотелу  који се налази у руралном пределу изван града где смо имали смештај. Након вечере наставили смо дружење и сумирање утисака крај базена хотела.
Четврти дан након доручка кренули смо ка једном од најлепших и најбогатијих европских градова, центру моде и дизајна – Милану. На тргу Пиаца дел Дуомо дочекала нас је Дуомо катедрала и очарала својом раскошношћу, белом фасадом и величином. Галерија Виторио Емануеле пролаз који спаја два градска трга Дуомо и Скала, где се налази чувена Миланска скала. Импресивни замак Сфорца, један од највећих тврђава у Европи. Након разгледања града, слободно време провели смо у великом стакленом пролазу, где су смештене радње најпрестижнијих светских модних брендова. Из центра миланског шопинга кренули смо ка хотелу и успут свратили у тржни центар Орион.
Наредни дан био је предвиђен за посету Венеције. Након доручка и одјаве из хотела упутили смо се у луку Пунто Сабиони. Укрцали смо се на брод и упутили у Венецију – град на води, изграђену на 118 острваца, а њене улице су заправо канали. У обилазак Венеције кренули смо са Трга светог Марка, окруженог великим зградама Прокурације. Базилика светог Марка, чији мозаици привлаче пажњу сваког туристе. Следећа знаменитост је била Дуждева палата, црква Санта Мариа дела Салуте која нам је привукла пажњу још док смо се бродом приближавали овом необичном граду. Поред многих знаменитости и атракција овог града на води јесу и његови мостови – мост Риалто, мост Уздаха. Водени пут који вијуга средином града у облику слова „S“ је канал Гранде, где вас очекује узбудљива вожња гондолама. У касним послеподневним часовима повратак бродом до Пунто Сабиониа, а потом смо кренули за Бачку Паланку.
Ово незаборавно путовање, иако доста напорно, због доброг расположења и дивних места које смо обишли, у потпуности је испунило своје циљеве и топло га препоручујемо наредним генерацијама.
План и програм екскурзије је у потпуности реализован. Остварени су културно – образовни и рекреативни циљеви екскурзије. Хотели у којима смо били смештени били су добри. Током целе екскурзије ученици су се понашали одговорно и савесно.

Матуранти

Advertisements
This entry was posted in Новости. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s