“Срце”

IMG-2395b35942766506a3d4610cfaedd812-V (1)

Сваког од нас понекад живот заболи јако, али знамо ли заиста како је онима који живе у мраку предуго и једини излаз који виде јесте да одузму себи живот? Волонтерке центра за пррвенцију самоубиства из Новог Сада, две студенткиње психологије, дошле су 3. октобра да нам испричају причу о патњи, о саосећању, о заблудама, о храбрости и великом срцу.

Кроз своја искуства у раду са особама које баш од њих траже подршку у оним најмрачнијим тренуцима, оне су научиле да слушају. Чуле су их. Чуле су да самоубиство није тек импулсиван чин,  да се често дуго боре,  премишљају, ломи се у њима та одлука данима, недељама, месецима, да жене чешће покушавају а мушкарци чешће извршавају суицид, да  они који најављују не значи да неће то и учинити, да они који су покушали једном не значи да ће и други пут. Чуле су да универзални разлози за самоубиство не постоје, јер је поента у начину сагледавања ситуације, оно што је за неког трауматично искуство за другу особу  је тек мали стрес. Питати некога да ли има суицидалне мисли неће особу нагнати на то дело. Питати морамо да бисмо знали и питати морамо ако нам је стало, а тако и њима стављамо до знања да нам је стало, што је већ малецно светло у мраку,  једна искра наде. Можда не можемо да их разумемо јер нама је живот тренутно  светиња (што не значи да ће увек бити тако), али можемо да саслушамо, без осуђивања, без умањивања важности проблема, без убеђивања да разлога нема, да ће проћи…

А шта онда треба да кажемо? Немојмо се успаничити, већ само саслушајмо  шта им је на болном срцу, па онда рецимо:Ту сам за тебе. Ту је и Срце. Постоје људи којима је стало. Неки од њих могу да ти помогну да решиш проблем. Размисли још једном, да ли желиш заиста да нестанеш заувек или само желиш да нестане бол?

Број телефона центра “Срце” је 0800 300 303 и отворен је сваког дана од 17 до 23

Санела Марковић, психолог

This entry was posted in Новости, Oстали чланци. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s