О ХИВ инфекцији из два угла

Ученици наше школе били су у прилици да слушају предавања на тему ХИВ-а и АИДС-а у два наврата, једном из угла доктора у организацији Црвеног Крста             (30.11.2018), а други пут из угла вршњака, члана Омладинског клуба Бачка Паланка (04.12. 2018).

IMG-b95f875aef7d4376e63c66d6ded363ba-V

Сталоженим, сигурним и охрабрујућим гласом доктор је објашњавао разлику између вируса и саме болести, која може али и не мора да се развије у организму након заразе. Кроз видео клип детаљно је описана процедура тестирања на присуство вируса коју је потребно да уради особа која сумња да је заражена.  То је неопходно да се уради након тзв периода прозора(6-8 недеља) јер се за то време формирају антитела у организму који се тестовима откривају. Лекар- саветник ће , уз потпуну анонимност, особи пружити неопходне информације и подршку у случају да је тест позитиван.

20181204_083923

Доминантним, наметљивим и застрашивачким гласом млади Стефан је питао ученике да ли и колико причају о овој теми са члановима породице, пријатељима и наставницима, поделио им папириће да поставе питање у вези са темом, преслишао њихово знање о начинима преношења, контрацептивним средствима и полно преносивим болестима. Показао им је застрашујуће слике последица које оставља овај вирус и тражио од њих да извагају шта је теже: Стиснути зубе и понос па тражити тај фамозни кондом у апотеци или трпети овакве последице цео живот?

Доктор је рекао да Бачка Паланка има 20 регистрованих особа које су заражене хив-ом и да не треба помислити да се то дешава само другима и само негде другде. Стефан је рекао да вирус не бира пол, доб ни било коју другу личну карактеристику, али да су у већем ризику они који често мењају партнере или имају незаштићен однос са неким ко је често мењао партнере.

Доктор је рекао да је посебно опасан асимптоматски период у ком нема знакова болести, јер особа не зна да је заражена, а може бити преносилац. Чак и као давалац крви. Стефан је указивао на непоузданост брзих тестова на хив који се могу купити у апотеци и информисао да је тестирање могуће и у Бачкој Паланци, на епидемиолошком одељењу Дома здравља.

Доктор и Стефан знају много о овој теми, али ни наши ученици нису потпуно неупућени. Одговарали су спремно на већину питања која су им постављена. Надамо се да су предавања оставила довољно јак утисак на њих и да ће им помоћи да развију исправан став према заштити сопственог здравља.

школски психолог Санела Марковић

This entry was posted in Новости, Oстали чланци. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s