Свемир је прави магнет и вечна инспирација за човека

ORION  Фото: Сазвежђе Орион (Милош Гагић)

Поводом обележавања Светске недеље свемира и недавно одржане Небеске шетње на паланчком корзоу, назване и Погледај у небо изнад облака, разговарали смо са господином Милошем  Гагићем из АД Космос из Новог Сада, једним од главних “криваца” за овај изузетни догађај.

ЕКО: Прво, какви су ваши утисци о протеклој вечери на паланачком корзоу?

Милош Гагић: Мислим да је било одлично. Било је много деце, то сам приметио и чини ми се да је већина први пут гледала кроз телескоп. Не знам само да ли је то довољно. За квалитетно посматрање потребно је време, да се око привикне. Онда тек уочи неке детаље. Брине ме више да ли су људи задовољни, да ли су видели Сатурн, површину Месеца, тј. да ли су сви видели. Са моје тачке гледишта  било је предивно.

ЕКО: Како коментаришете број посетилаца?

Милош Гагић: Велики број људи се окупио. Ја сам и колегама рекао да ми оволику гужву нисмо имали ни на Егзиту. Говорим о посети нашем штанду на фестивалу.  Мене то радује. То ми говори да људе привлачи свемир, а и да су наставници и ученици школе „Радивој Увалић“ добро урадили промоцију догађаја. Не могу да оценим колико је људи посматрало, али од 18:30, па негде до 22 часа било је људи крај телескопа.

ЕКО: Има ли нешто што бисте издвојили као посебан утисак?

Милош Гагић: Поред одличне посете, што је заиста оставило утисак на све колеге, ту су активности ученика који су учествовали у Небеској шетњи паланачким корзоом. Изложба слика, посластице и нарочито дечко са гитаром. Ово посматрање било је права шетња праћена лепом музиком.

 

ЕКО: Колико су по вашем мишљењу сазнања о свемиру и могућност његовог посматрања корисне, важне, за обичне грађане који се не баве науком?

Милош Гагић: Свемир је прави магнет и вечна инспирација за човека. Није резервисан само за научнике. Он припада и песницима, сликарима, романтичним типовима. Његова чудеса интересантна су свима. Када је човек први пут погледао у ноћно небо остао је опчињен. И даље гледа и даље истражује. Што више спознајемо космос, то нас више привлачи. Што се тиче обичних људи, којима наука није професија, за њих је то једноставно лепо и интересантно. Међутим, ова шетња паланачким козоом је права ствар ако је то вече кроз телескоп гледао неки будући научник, кога је то што је видео мотивисало да се бави науком. Не мислим само на астрономију. Астрономија има ту ширину да може да покрене и друге науке да заједно решавају одређена питања. Можда је јуче било будућих физичара и астрофизичара који треба да дају још пуно одговора о свемиру. Сигурно је било оних који се питају да ли има живота ван наше планете, али они морају да знају како настаје живот. Они ће вероватно бити биолози или хемичари. Убеђен сам да ће неко хтети да оде тамо и да већ размишља о превозном средству. Можда смо неког од њих покренули и заинтересовали да постане инжењер и конструктор. Када хоћемо да промовишемо науку уопште, најлакше је да то урадимо преко астрономије. Она може да обједини све остале науке и покаже стремљења човечанства и постави питања на које тек треба неко да одговори.

 

ЕКО: Зашто сте препознали да је важно да дођете на један овакав догађај са својом опремом?

Милош Гагић: Пројекат ВоБаНИСТА и јесте замишљен да са телескопима обиђемо што више места и пружимо могућност другима да посматрају кроз телескоп. Пре свега морам се захвалити Миљани Попадић и Милеви Јелић које су нас позвале, оне су главни „кривци“. Наравно, и другим наставницима и ученицима који су учествовали у припреми догађаја као и директору Томиславу Ђуретићу, који је цео догађај подржао. Ово је било прво посматрање са новом опремом. Мени је лично било важно јер сам одрастао у Бачкој Паланци, а и професору Душану Мрђи је Бачка Паланка у срцу, јер је ту завршио гимназију. Али и да није тако, важно је одазвати се у што више школа и места јер је то прилика да упознамо људе са нашим интересантним хобијем и поделимо са њима наш доживљај свемира.

 

ЕКО: Колико знамо, ви сте историчар. Како се десила љубав према астрономији?

Милош Гагић: Увек сам радио оно што сам волео. Историја је моја прва љубав. Волим је и дан-данас. Е сад, зашто сам је оставио? Јер се појавила страст прем другој, такође друштвеној дисциплини. Због страсти  према политици оставио сам своју прву љубав. Како сам се заинтересовао за астрономују, не знам ни сам. Она је нон-стоп била ту. 2003. године сам први пут гледао кроз телескоп. Те године је Марс био најближе Земљи и АДНОС (Астрономско друштво Нови Сад) је организовао јавно посматрање, слично као ми неко вече. Када сам погледао, остао сам одушевљен. Тада нисам знао како да набавим телескоп. Мислио сам да је то јако скупо. Онда сам чуо да има продавница у Суботици и видео да телескопи нису недоступни чак и за наше прилике. Наравно, одмах сам купио телескоп. Мислио сам да ће ме та жеља за посматрањем проћи. Међутим, та жеља за посматрањем космоса је изгледа као и сам космос. Нема краја. Сад када се друштво шали на мој рачун, каже да сам претерао као историчар, и да изучавам потписе од пре пар хиљада и милиона година. Јер када посматрамо галаксије и маглине, ми у ствари видимо како су оне изгледале у прошлости, у зависности од тога колико је светлости требало да дође до нас.

 

ЕКО: Ви сте један од носилаца пројекта Вобаниста. Наши суграђани слушали су о њему ових дана, читали на друштвеним мрежама. Можете ли нам нешто више рећи о циљевима овог пројекта?

Милош Гагић: VoBaNISTA je акроним од  “Vojvodina and Bács-Kiskun Night Sky as a Novel Touristic Attraction”.

Ноћно небо као нова туристичка атракција. ПМФ у Новом Саду и астрономска друштва отворили су сарадњу са опсерваторијом у Баји, у области Бачка Кишкун, у промоцији и очувању ноћног неба као нове туристичке атракције. Све више земаља у Европи има проблем са светлосним загађењем. Од превелике количине светлости многи људи у Европи више не виде ноћно небо. Осим утицаја на здравље људи, та светлост смета да бацимо поглед на планете и звезде. Ми у Србији  још увек можемо да видимо Млечни пут и имамо квалитетно небо у неким областима. Те области су око резервата природе, националних паркова. Идеја је да те области очувамо и представимо као нову туристичку атракцију. Наиме, ове области, области са тамним небом, све више привлаче туристе, а има их све мање. На жалост, ситуација се и код нас погоршава и потребно је у скорије време гласније апеловати на овај проблем. Овај пројекат подржан је од ЕУ и ми смо добили опрему коју сте могли да видите и у Бачкој Паланци.

 

ЕКО: Видите ли простор за даљу сарадњу са нашом школом? За неку нову заједничку активност?

Милош Гагић: Наравно да постоји простор. Да сте нас само видели након дешавања, кад смо сели на пиће. Кад смо пустили машти на вољу. Заиста смо се нашли као људи са пуно идеја. Неке од њих су реалне и брзо оствариве. Сигурно је да ово неће бити једино и последње посматрање кроз телескопе у Бачкој Паланци. Није било ни прво. Морам да кажем да је Јанко Мравик већ радио пуно на томе, а и АД Универзум из Бачке Паланке је део овог пројекта.

 

ЕКО: Постоји ли нека порука коју бисте послали у далека сазвежђа?

Милош Гагић: Војаџер летилица је напустила Сунчев систем и са собом носи поруку на свим језицима света. Моја размишљања су следећа. Ја сам убеђен да постоји живот изван наше планете. У неком облику. Лично мислим да ћемо тешко успети да ступимо у контакт са неком цивилизацијом. То су огромне раздаљине које ми често не можемо ни да замислимо. До најближе звезде нам треба 1000 година са технологијом коју сада имамо. Али највећи страх бих осетио да смо у том простору међу милијардама галаксија са милијардама звезда, ми једини који то разумемо.

За ЕКО, Ивана Танкосић, 4-2

 

 

 

 

 

This entry was posted in Интервјуи. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s